93 évesen is gyümölcsfákat olt és ültet Márton bácsi, Énlakán! - KÖNYVAJÁNLÓ

Időpont: 
hétfő, május 2, 2022 (Egész nap)
Helyszín: 
Énlaka - Hargita megye

Pakot Mónikának, az Életminőségért Alapítvány (Erdély) vezetőjének köszönhetjük azt a könyvet, amelyben a most 93 éves Szávai Márton, erdélyi gyümölcsész gyűjtése nyomán Énlaka gyümölcsészeti örökségét átadják az érdeklődőknek egy színes, képekkel teli kiadványban. Címe: "Énlaka gyümölcsészeti öröksége -  Szávai Márton tanító gyűjtése nyomán". Gyönyörű felvételekkel még hozzájárultak a könyv elkészítéséhez Bányász Emerencia, Egyed Ufó Zoltán és Lantos Tamás is. Márton bácsi több magyar ismert gyümölcsész erdélyi mestere: Tamáson kívül Zaja Péter is rendszeresen járt hozzá a 90-es évek elejétől:

Végre sikerült a székelyföldi kirándulás során Márton bácsit is felkeresnünk, aki hál' istennek jó egészségben és örömmel fogadott otthonában feleségével, Piroska nénivel:

Márton bácsi előkertjében most is ott sorakoznak a kicsi fák, amikkel az idén dolgozik:

Pontosan illesztve és cimkézve:

Olyan gyorsan elrepült az idő aznap délután Márton bácsinál és Piroska néninél! Nagyon sok története van régi is, új is a gyümölcsösével kapcsolatban, és még arra is emlékezett, hogy az ő nagypapája hogyan tudta megfékezni a pockok gyökértörzs szétrágását!

Egy levágott jószág gégéjét felkarikázta, megszárította és felfűzte kötélre. Azt a láncot azokra a gyümölcsfákra tette, amelyket meg szeretett volna védeni a pockok káros szenvedéyétől, a föld alatti fa- és gyökérrészek megrágásától a ragadozó madarak etetésével. Vagyis nemcsak-hébe-hóba járt a gyümölcsös felett egy-egy ragadozómadár, hanem szó szerint oda lettek szoktatva, így a pockok nemigen éltek stresszmentés életet, ígyhát inkább elköltöztek :-)

Már a nyári konyhában vagyunk, kedves invitálásnak tettünk eleget.

Mindig van egy-egy alma, ami Márton bácsira vár beazonosításra. Az aktív 93 éves gyümölcsész bácsinak nagyon sok emléke van nagypapájáról, szüleiről és a környék gyümölcsöseiről, amit szívesen megoszt a beszélgetés közben.

Nemcsak magyar nyelven, hanem ez alkalommal angol nyelven is sikerült megörökíteni tanításait.

Egy dedikálás Márton bácsitól:

Ha ezek a malomkövek mesélni tudnának?!

A kedves idős pár rengeteg háziállatot tartott az idők folyamán, még most is szívesen emlékeznek kedves lovaikra.

Reméljük, jöv évben is ugyanitt tudunk Márton bácsival és Piroska nénivel találkozni! Innen is erőt és egészséget kívánunk nekik!

A könyv elérhető a következő E-mail címen:

Zaja Péter / namzi@tvr.hu