Ad hoc gyümölcsésztalálkozó - beszámoló

Időpont: 
hétfő, május 2, 2022 (Egész nap)
Helyszín: 
Farcád - Hargita megye

BESZÁMOLÓ EGY SPONTÁN GYÜMÖLCSÉSZTALÁLKOZÓRÓL ERDÉLYBŐL

Május 5-re meghívást kaptunk Farcádra (Hargita megye) Erdélyben, ahol egy ígéretes és hatalmas területű begyümölcsösítés folyik, természetesen hagyományos fajtákkal, helyi gyümölcsökkel. Egy nagy kísérlet, aminek már látszódik az eredménye.

Persze, nem olyan nagy nehézség, ha olyan helyen járunk, ahol úton-útfélen vadalanyok bújnak elő a földből, a dombokat barázdáló patakvölgyek medrébe megannyi virágzó gyümölcsfa és bokor, a kopasznak tűnő helyoldalakon és hegygerincen is ott állnak teljes pompájukban április végén a vadcseresznyefák és társaik:

Ilyen "titkos" kertbe gyűltünk össze, nagy meglepetésünkre a bemutató után előkerültek a helyi finomságok, melyek közül most csak a Farcadicum gyógylikört emelném ki. Sándor Levente festőművész-gyümölcsoltó-kályhamester és még sorolhatnám, találta ki és alkotta meg különböző gyógynövények és gyümölcsök keverékéből. Receptért hozzá forduljatok!  

Minket annyi információ ért, a helyi növények bőségétől kezdve a medve természetén át, a különbőző pocokkárok elleni védekezés témában, hogy már az ínyencségekre nem jutott sajnos túl nagy figyelem, ellenben még most is csodálom, házigazdánk, Bándi Ferenc figyelmességét, olyan bőséges "erdélyasztalt"-os megvendégelésben volt részünk, hogy még csuda! Még egy fehér gyertyát is meggyújtott, hogy ilyen szépen összejöttünk és igazán jól voltunk tartva kedves házigazdánk által. 

Ferenc nagy lendülettel kezdett a hagyományos és egyben alkalmazkodó gyümölcsészettel foglalkozni és több hektár, másnak nem annyira kellő földben találta mindenféle alanyt és ültetett pár iskolás fát is. Volt segítsége, Levente is oltott nála is, nagyobb faágakkal vették a kicsiket kerül, s a kaszálást sem vitték túlzásba a fácskák környékén, ezzel is elterelve négylábú társaink figyelmét.

Sok fácskát csak az oltást körülvevő szalagok lengedezéséről fedeztünk fel, de éltek és biztonságban voltak így az álcákkal. 

Sokan gyűltünk össze, mivel a Civitas Alapítvány is felkarolta ezt a gyümölcsös-bejárást annak meghirdetésével. Velünk jött például Endre is, aki az egyik első erdélyi permakultúrás tervezői kurzus (PDC) egyik fő szervezője.

Ide is jött egy kisfiú az egyik érdeklődő édesanyával és remélhetőleg, egyre több gyermek fog kilátogatni szüleivel az ilyen régi fajtákat bemutató, természetesen kezelt illetve gyengéd figyelemben részesülő gyümölcsösökbe. Tanulni, megfigyelni, közösen ötletelni, akár segédkezni.  

Ferencről talán ez a kép a legtalálóbb, hiszen az egész gyümölcsösének megálmodása, megtervezése és folyamatos gondoskodása rengeteg energiát igényel, de saját bevallása szerint, igazából ő kap iszonyú sok erőt ettől a tértől a növényektől, az állatoktól, akik egyre nagyobb számban találnak otthonra a területen.