Keresés
Friss hozzászólások
Támogatónk

Munkánkat segíti a "Vidékfejlesztők Fóruma – országos civil hálózat a fenntartható fejlődésért" című projekt (PTKF/1639/2012), melyet a Vidékfejlesztési Minisztérium támogat.

Beszámoló Tanfolyam Záró Kisszékely

 

Beszámoló Tanfolyam Záró Kisszékely

 

Múlt szombaton, február 27-én tartottuk meg Kisszékelyben az Oltónap és Magbörze programunkat, mely a mi esetünkben egyben a gyümölcsész tanfolyamunk záró rendezvénye is volt. A délelőtti program az oltás elméleti és gyakorlati ismereteinek átadására lett szentelve. Juhász Attila egy órában osztotta meg a legfontosabb információkat, mielőtt a résztvevők kést kaptak volna kezükbe. A nagy érdeklődésre való tekintettel több párhuzamos program segítette, hogy Attila és segítője, Nyéki Gábor bele tudjanak mélyedni kb. 10-15 ember oltási próbálkozásainak felügyeletébe, segítésébe. A létszám fele Horváth András vezetésével egy körutat tett a falu határában a Négyszögletű Kerekerdő tanösvény útvonalán. Az iskolában maradók fele elméletileg a Göcsej TA Édenkert című kisfilmjét tekinthette meg, míg a többiek oltottak, de a jó idő kicsábította a résztvevőket, így valójában mindannyian az oltás oktatása körül sertepertéltek. Több család érkezett a rendezvényre, akik előre jelezték szándékukat, így Vencel Ilona és csapata irányításával a gyermekek sokféle fából készült játékot próbálhattak ki, kézműveskedhettek.

Az oltás és túra kapcsán sajnos nem sikerült tartanunk a tervezett ebédidőt. A kb. ¾ órás csúszással majdnem 14 órakkor kezdte el előadását Kovács Gyula, pórszombati erdész, aki a Tündérkert mozgalom kapcsán mutatta be kutatásai eredményét. Gyula fontos tapasztalatokat osztott meg a résztvevőkkel, akik mély csendben hallgatták meg őt. Kihangsúlyozta, hogy nem az a legnagyobb tett, hogy ő ezeket a fajtákat egy gyűjteményben próbálja az utókor számára megőrizni, hanem az, hogy ha valaki végre használná őket, és élne az ezekben a fajtákban rejlő lehetőségekkel. Azt gondolom, többeket inspirálhatott ez az előadás. A főleg gyakorlati tudás megszerzésére irányuló igényüket, részvételi szándékukat már a helyszínen sokan jelezték, és elérhetőségeik megadásával megerősítették.

A nap utolsó programjaként a magbörze kezdődött az előadás után. A várakozásokat felülmúló mértékben járultak hozzá a résztvevők a magok és szaporítóanyagok választékához. Így tényleg magbörzéről volt szó, nem csak egyoldalú magbeszerzésről. Láthatóvá vált, hogy azok, akik eljöttek, már komoly lépéseket tettek életük jobbá tételére, és már adni is tudnak másoknak ebből a jóból. Gyümölcsöző kapcsolatok szövődtek, és remélhetőleg ez tovább fog bővülni lakókörnyezetünkben, mely további erőt fog adni sokunknak a folytatáshoz.

Köszönjük a Göcsej TA tagjainak, hogy lehetőséget biztosítottak ennek a programnak a megvalósításához, a Kisszékelyi Kulturális Egyesületnek és az általuk bevont kisszékelyieknek, és mindenkinek, aki bármilyen módon hozzájárult ennek a programsorozatnak a segítéséhez.

Hirdetések, kérdések
( 2012-05-30 21:09 )
( 2012-05-30 15:08 )
Bejelentkezés
Navigáció