Éghajlat- és biodiverzitás-barát kert: Előadó: Dr. Gyulai Iván, ökológus, az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány elnöke

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezés ezen a felületen *március 16-ig:*

https://forms.gle/kNnSKgaiALbt9fP26
<https://mtvsz.hu/newsletter/stat/gq5t20brgy71?ln=4&url=https://forms.gle/kNnSKgaiALbt9fP26>

A városi kertes házakban számos portán találunk szépnek mondott, nyírott, locsolt, mesterségesen táplált pázsitot örökzöldekkel, egy-két virágágyással, sziklakerttel. Vidéken is már kevés a hagyományos udvar, kapargáló tyúkokkal, a hátsó kertek zöldségágyásai és az előkertek virágágyásai is fogyóban vannak. Ide is betette a lábát a városi ízlés. A ?kukás? napon tavasztól őszig a szemetesek tömve vannak zöld javakkal, télen fahamuval.
A legtöbb emberben semmi tudatosság nincs azzal kapcsolatban, hogy úgy alakítsa ki a környezetét, hogy egy kellemes mikroklíma és egy gazdag élővilág vegye körül. Sőt minden élőlényben a kártevőt, az ártalmat vélik felfedezni, és igyekeznek eltávolítani a környezetükből.

Az előadás azt kívánja bemutatni, hogy az éghajlat-, és a
biodiverzitás-barát kert kialakítása ugyanazt a feladatot jelenti.

Szó lesz arról: hogyan rendezzük be a kertünket, mit, hová ültessünk, ültessünk-e idegenhonos fajokat; mit tegyünk a ?gyomokkal?; hogyan gazdálkodjunk az olyan külső tényezőkkel, mint a szél, nap, csapadék; hogyan kezeljük a kertünkben lévő gyepet, fákat, zöldségeskertet; mi a legjobb kezelési módja a szerves anyagoknak; mit tegyünk a nyesedékkel; falevéllel. De kitérünk arra is, hogy milyen módon segíthet vagy ronthat egy-egy kerítés vagy háztető a mikroklímán, vagy a sokféleségen.