Keresés
Friss hozzászólások
Támogatónk

Munkánkat segíti a "Vidékfejlesztők Fóruma – országos civil hálózat a fenntartható fejlődésért" című projekt (PTKF/1639/2012), melyet a Vidékfejlesztési Minisztérium támogat.

Első beszámoló a markóci Gyümölcsöző Gyümölcsészet nevű projektről

Hol tartunk a markóci Gyümölcsöző Gyümölcsészet nevű projekttel?

 

Az Ormánság Alapítvány közösségi kerti termény földolgozó létesítésére szánta el magát, amelyhez a Norvég Civil Támogatási Alap támogatását élvezzük. Szívesen vállalt kötelezettségeink közé tartozik az, hogy a létesítés folyamatáról időnként tájékoztatást adjunk más szervezeteknek, többek között a Kárpát-medencei Gyümölcsészeti Hálózathoz tartozó érdeklődőknek is. Most jutottunk el odáig, hogy vannak már átadható tapasztalataink, amelyet a későbbiekben is meg fogunk osztani a hasonló területen tevékenykedőkkel.

Bár csak egy kisméretű földolgozóról van szó, mégis sok buktatón mentünk keresztül addig, míg az épület kialakítását és a felszerelés beszerzését megkezdhettük, és várhatóan további fontos tapasztalatokra is szert fogunk tenni. Kíváncsian várjuk például azt, hogy hogyan fogadja a környező falvak lakossága a földolgozás lehetőségét; vagy azt, hogy hogyan sikerül úgy megszervezni a földolgozást, hogy az valóban közösségi legyen, hogy milyen feltételeket kell szabnunk ahhoz, hogy gazdaságilag életképes legyen további támogatás nélkül is.

A buktatók egyik nagy csoportja a jogszabályokkal, engedélyeztetési eljárásokkal kapcsolatos. Kezdeti ügyetlenkedésekkel, hosszas utánajárással és a hatósági emberek segítő hozzáállásával tisztázni tudtuk, hogy – amennyiben magánemberek a saját termékeiket saját fogyasztásra dolgozzák föl – nem vonatkoznak a földolgozóra higiéniai szabályok, nem kell a működtetésre engedélyt sem kérni, csak bejelenteni az önkormányzatnál. Mivel az alapítvány pontosan ezt a feladatot szánta a földolgozónak, megszabadultunk a több elemében túlzó, esetleg fölösleges vagy életszerűtlen kötelezettségektől. Nem szabadultunk viszont meg az épület (valamikori pajta és istálló) fölújításának és átalakításának engedélyeztetésével járó bonyolult, drága és túlbürokratizált eljárástól.

Az építési engedélyéig eltelt hosszú idő miatt a vállalt határidőket temészetesen nem tudtuk tartani, amely csak a pályázatkezelő Ökotárs Alapítány segítő és rugalmas hozzáállása miatt nem okozott gondot. Bár a földolgozó épülete még nincsen készen – hogy ne veszítsük el a már érő gyümölcsöket – elkezdtük a földolgozást az alapítvány irodájának egyik alkalmi konyhává minősített helyiségében. Kipróbáltuk a frissen beszerzett eszközeinket. Elsőként alma- körte és paradicsomlevet készítettünk – a módszer és az eszközök jól vizsgáztak. Korábban meggyet is aszaltunk a már meglévő ipari méretű aszalónkon, ott pedig a közös munka volt sikeres (az aszalóról már tudtuk, hogy alkalmas szerkezet). A kísérleti termékek készítése után fogjuk csak kidolgozni a földolgozó működési rendjét, amelyre sajnos nem találtunk sehol sem mintát. Valószínűleg sok-sok javítgatás, finomítás után fogjuk csak megtalálni a földolgozó használatának legkedvezőbb rendjét, hiszen úgy kell biztosítani a pénzügy és technikai fönntarthatóságot, hogy az ne szegje lakosság kedvét a használatában. Figyelembe kell venni azt a fontos tényt, hogy a földolgozót nem a lakosság egyértelmű igényének kielégítésére hozzuk létre, hanem azért, hogy ez az igény kialakuljon, és – visszahatva az önellátó gazdálkodási vertikum előző elemeire – ösztönözze a gyümölcsfák ültetését, és a zöldségtermesztést.

A kerti termény földolgozóval egyszerre több célt szeretnénk elérni: egészségmegőrzés egészségesebb táplálkozással; az önellátó gazdálkodás fokozódásával családi megtakarítások; közös munkákkal a közösség megerősödése. Minden érdeklődőnek szívesen átadjuk tapasztalatainkat arról, hogy egy földolgozó el tudja-e látni ezeket a feladatokat, hogy mire kell vigyázni a létrehozásakor és üzemeltetésekor, hogy hogyan kell megküzdeni a hivatali bürokráciával, hogy milyen eszközöket célszerű beszerezni és hogyan lehet a lakosokat óvatosan becserkészni a terményföldolgozás gondolatával.

Részletes információ Lantos Tamástól vagy Gedő Ibolyától kérhető az ormansagalapitvany@gmail.comcímen.

 

Markóc, 2015. augusztus

 

 

                                                                                                          Lantos Tamás

Hirdetések, kérdések
( 2012-05-30 20:09 )
( 2012-05-30 14:08 )
Bejelentkezés
Navigáció