Keresés
Friss hozzászólások
Támogatónk

Munkánkat segíti a "Vidékfejlesztők Fóruma – országos civil hálózat a fenntartható fejlődésért" című projekt (PTKF/1639/2012), melyet a Vidékfejlesztési Minisztérium támogat.

Hagyományos szénacsináló kurzus Gyimesbükkön

Időpont: 
vasárnap, július 15, 2012 (Egész nap) - vasárnap, július 22, 2012 (Egész nap)
Helyszín: 
Gyimesbükk, Áldomáspataka (Ghimeş‐Făget, Aldămaş a térképen)

Szervező: Sárig Attila

Partner: Pogány‐havas Kistérségi Társulás

Támogatók: Barbara Knowles Alap, az ENSZ Környezetvédelmi Alapjának Kis Pályázatok Programja és a Naturvernforbundet i Buskerud norvégiai szervezet.

Bevezető

Amint az elmúlt évek tapasztalatai igazolják a Gyimes völgyén élő csángók olyan tudás birtokosai, amely egész Európa számára kivételes érték.

Az ős csángók, mivelhogy egy vadonba érkeztek, és egy, a világtól elzárt völgyben kellett megéljenek, emiatt egy sajátos természetközeli életmódot és tájhasználatot alakítottak ki.

Életbenmaradásuk egyik legfontosabb tevékenysége a szénacsinálás, ugyanis fő életforrásuk az állattartás volt. Munkájukkal néhány évszázad alatt a világ legfajgazdagabb hegyi kaszálóit alakították ki a Gyimes völgyén.

A 2012 júliusára tervezett szénacsináló kurzussal ebbe a tájformáló és természettisztelő életformába szeretnénk bevezetni a résztvevőket.

A kurzus résztvevőinek felszolgált ételek majdnem teljes egészében „több mint bio” ételek, ugyanis a hozzávalókat a Sárig család a saját gazdaságában termeli meg a csángó hagyományok szerint. Az ételek előállításakor az állati és emberi munkaerőt használják legtöbbet, szinte teljes egészében kizárva a gépi munkát. Reméljük, mindezek együtt elég okot szolgáltatnak, hogy résztvevőink örömmel legyenek itt „Csángliában”egy teljes hetet!

A csángó szénacsinálás nem egy olyan tevékenység, amelyet egy‐két nap alatt be lehet mutatni. A kaszálás, forgatás, takarás, szekérre rakás és hazaszállítás önmagukban egy‐egy napot igényelnek. Ugyanakkor a résztvevők látni fogják a szerszámkészítést, kalibázást és jót mulathatnak a hagyományos csángó mulatóban. Ezek azok a dolgok amiért a szénacsináló kurzus egy egész hetet igényel.

Tervezett program

Július 15. vasárnap résztvevők érkezése, fogadása, vacsora után hivatalos megnyitó.

16. hétfő szerszámok bemutatása, kaszálás‐oktatás, kaszálás.

17. kedd délelőtt gereblyekészítés, délután szénaforgatás, este filmvetítés, találkozás a helyi lakosokkal.

18. szerda – délelőtt gyógynövénygyűjtés, délután szénatakarás (gyűjtés).
19. csütörtök – kalibalátogatás, délután kaszáló verseny.
20. péntek – széna elrakása télire.
21. szombat – kirándulás a Gyimes völgyébe, este csángó tánc és mulatozás.

22. vasárnap – reggeli után munkánk kiértékelése és a résztvevők hazaindulása.

A program az időjárás függvényében változhat!

Részvételi díj az egész hétre: 245 EUR/fő. Ez tartalmazza a teljes ellátást (szállás, reggeli ebéd, vacsora) és a programokon való részvételi díjat.

A résztvevők száma korlátozott, maximum 30 fő. Jelentkezés legkésőbb 2012. június 30‐ig. Helyfoglalás esetén kérjük 10% előleget kifizetni.

A regisztrációval vagy további részletekkel kapcsolatban kérjük, forduljon bizalommal Sárig Attilához (contact@aldomas.ro) vagy Biró Róberthez (biro.robert@poganyhavas.ro). 

Hirdetések, kérdések
( 2012-05-30 21:09 )
( 2012-05-30 15:08 )
Bejelentkezés
Navigáció