Keresés
Friss hozzászólások
Támogatónk

Munkánkat segíti a "Vidékfejlesztők Fóruma – országos civil hálózat a fenntartható fejlődésért" című projekt (PTKF/1639/2012), melyet a Vidékfejlesztési Minisztérium támogat.

Hol tart a markóci Gyümölcsöző Gyümölcsészet program?

Az Ormánság Alapítvány markóci közösségi kerti termény földolgozója nagyon vontatottan kezdett épülni, de 2015. év végére már igazán tapasztalható eredményei is vannak. A Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával kezdtük munkánkat. A pályázati programunkban vállalt „kiegészítő tevékenységeket” (gyümölcsnap, gyümölcsészeti találkozó, nyílt napok, képzések stb.) viszonylag könnyen teljesítettük. Nem vagyunk túlbuzgók a számítógép-használatban, így a honlapunk elkészítése már évek óta húzódott. Az Ökotárs Alapítvány honlap elkészítésére vonatkozó elvárása kifejezetten előnyös volt, mert rákényszerített bennünket ezen „nemszeretett” munka elvégzésére is. Így tehát az Ormánság Alapítványnak van már honlapja (www.ormansagalapitvany.hu), bár még nem mindenben teljes.

Tartottunk attól, hogy a földolgozó előre elgondolt működési rendje sok ponton módosításra, finomításra fog szorulni. Valóban ez történt, és még nem fejeződött be, már csak azért sem, mert a földolgozó működése még csak kísérleti jellegű. Egyelőre csak aszaltunk, valamint gyümölcs és zöldséglevet készítettünk, de már ebből is látható, hogy a gépek használatát csak egy emberre szabad bízni. Ebből viszont az is következik, hogy a géphasználatért „fizetni” kell. A fizetség a hőkezelt lé egy része, ami az eszközök működtetőjénél marad. A földolgozó amortizációjára, anyagköltségre és fejlesztésre mindenkitől hozzájárulást kérünk. A pénzügyi fönntarthatóság csak így valósítható meg.

Egyelőre csak arra vállalkozunk, hogy a földolgozás lehetőségét kihasználók csak a saját termékeiket és csak saját célra dolgozzák föl. A következő év egyik fontos feladata lesz az, hogy kidolgozzuk a földolgozott termékek értékesítésének jogszabályokhoz igazodó módját.

A kisléptékű földolgozás lehetőséget nyújt arra, hogy kísérletezzünk. Ki lehet próbálni a ritkább, szokatlanabb alapanyagok földolgozását is, és ki lehet próbálni különböző földolgozási módokat. Tervezzük pl. kökény lekvár készítését, amelynek során a kökény magját is szeretnénk hasznosítani. Többféle gyümölcsből próbálunk meg hidegen kikevert lekvárt készíteni (pl. húsos som, hecsedli, fekete ribiszke). Fontosnak tartjuk, hogy sok-sok alapanyagot és földolgozási módszert kipróbálva, találjuk meg a helynek megfelelő, jellemző termékeket, ami értékesítés esetén jó piaci esélyeket biztosítana.

Markóc, 2015. november 2.

 

 

                                                                                                          Lantos Tamás

Hirdetések, kérdések
( 2012-05-30 20:09 )
( 2012-05-30 14:08 )
Bejelentkezés
Navigáció