Keresés
Friss hozzászólások
Támogatónk

Munkánkat segíti a "Vidékfejlesztők Fóruma – országos civil hálózat a fenntartható fejlődésért" című projekt (PTKF/1639/2012), melyet a Vidékfejlesztési Minisztérium támogat.

III. Kárpát –medencei Tündérkert Találkozó

Időpont: 
szombat, június 21, 2014 (Egész nap)
Helyszín: 
Oszkó

Kedves Tündérkert-települések, Közösségek!

2014. június 21-én, szombaton

rendezzük meg a

III. Kárpát –medencei Tündérkert Találkozót

Oszkóban, a Hegypásztor Kör szőlőhegyén,

melyre ezúton szeretnénk előzetesen meghívni Önöket!

Oszkó Vas megye déli részén, a Vasi-Hegyháton található kistelepülés, ahol a Tündérkert mozgalom létrejötte előtt, már 2010-ben „Legyen egy fád” elnevezésű programunk keretében közel 100 gyermeknek ültetettek fát az Oszkóban élő, vagy onnét elszármazott családok a Hegypásztor Kör kezdeményezésére.

Ezt követően minden évben faültetésre került sor Gyümölcsoltó Boldogasszony napja tájékán, így jelenleg közel 150 őshonos gyümölcsfa nevelkedik Tündérkertünkben.

 

A Hegypásztor Kör 1985 óta működő civil szervezet mely azzal a céllal alakult, hogy a faluhoz tartozó szőlőhegy zsúpfedeles, boronafalú pincéit - melyek közül akkorra már több rossz állapotba került – megmentse a pusztulástól. Emellett az egyesület a hagyományok, az értékek őrzését is felvállalta.

Azóta is egyre bővül egyesületünk tevékenységi köre. A hagyományos építészet mellett a szellemi örökség megőrzését, a helyi termék előállítását, a kézműves tudás életben tartását is segítjük, a szőlőhegyi élet élénkítéshez borászokat támogatunk szakmai összejövetelekkel és több, időszakhoz kötődő ünnepet, illetve hagyományos alkalmat megszervezünk minden évben.

Ilyenek a Gyümölcsoltó Boldogasszony-napi fagondnok találkozó a Tündérkerthez kötődően, a közösségi aratónap, aminek eredményét, a zsúpkévéket a tetőkön láthatjuk, a közös szüret, aminek „végtermékét” a Márton napi újborkóstoláson élvezhetjük.

A hagyományos Orbán napi Hegyi Mulatságot, amely egy szabadtéri családi nagyrendezvény, mindig Szent Orbán, a szőlősgazdák védőszentjének napjához legközelebbi vasárnapon, idén épp a napján, május 25-én rendezzük meg.

A szőlőhegyen jelenleg a régi pincék mellett a környezetbe illő, de a mai kor számára is megfelelő szállásépületek állnak. Ide erdei iskolás csoportok érkeznek, akik a természetet élményeken keresztül ismerhetik meg.

A tavalyi évben egy gerendákból készült, fazsindelyes kis kápolnát avathattunk a szőlőhegyen, ahol a Mária Út is keresztül halad.

A Tündérkert Találkozó előzményei a 2012-ben Viszákon, majd 2013-ban Nován tartott találkozók, melyek után Oszkó kapta meg a lehetőséget a megrendezésre.

A program kapcsán szakmai előadásokat szervezünk a gyümölcsészetről, illetve találkozási alkalmat kínálunk az ideérkezőknek.

Vendégeink lesznek a Tündérkert mozgalom elindítói és jeles támogatói is,Kovács Gyula erdész, az őshonos gyümölcsfák újraélesztője a Tündérkert mozgalom megálmodója,, Szarvas József színész, a Tündérkert mozgalom elindítója és mozgatója, Ambrus Lajos író, pomológus, valamint V. Németh Zsolt, vidékfejlesztésért felelős államtitkár, mint védnök.

A Hegypásztor Kör részéről Kovács István elnök és Zágorhidi Czigány Ákos ügyvezető köszönti a találkozó résztvevőit

A települések egymás közti ismerkedését,kapcsolatát szeretnénk erősíteni azzal, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítunk vendégeink számára.

Ez lehet a település bemutatása képeken, szövegen, vagy akár valamilyen kisebb produkción keresztül, illetve helyi termékek kínálásával.

Ehhez szívesen fogadjuk ötleteiket is!

A rendezvény sikeres lebonyolítása érdekében kérjük, hogy érkezésükről szíveskedjenek visszajelzést küldeni 2014. május 24-ig.

A bemutatkozáshoz szükséges kellékeket is kérjük, hogy tüntessék fel levelükben!

 

A távolabbról érkező csoportok számára szálláslehetőséget tudunk biztosítani a Hegypásztor Erdei Iskola épületeiben, a program helyszínén.

Kérjük, hogy szállással kapcsolatos igényeiket előre jelezzék – legkésőbb a jelentkezési határidőig.

 

Egyben figyelmükbe ajánljuk IX. Orbán napi Hegyi Vigadalmunkat, melyet 2014. május 25-én rendezünk szőlőhegyünkön.  Ennek programját honlapunkon olvashatják majd, a www. oszko.hu címen.

 

Kapcsolattartó:  Drimmer Lászlóné Kati     30/ 7325-326       kati@oszko.hu

 

Várjuk Önöket sok szeretettel!

 

Kelt: Oszkón, 2014. március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony napján

 

                                                                                      Kovács István

                                                                                    Hegypásztor Kör

                                                                                            elnök

 

   Hegypásztor Kör

Levélcím: 9825 Oszkó, Molnár Antal u. 4.

Tel: 94/573-166 Fax: 94/573-167

E-mail: hegypasztor@oszko.hu

Honlap: www.oszko.hu

 

Hirdetések, kérdések
( 2012-05-30 20:09 )
( 2012-05-30 14:08 )
Bejelentkezés
Navigáció