Kárpát-medencei Gyümölcsészeti Találkozó

Időpont: 
péntek, november 18, 2022 (Egész nap) - vasárnap, november 20, 2022 (Egész nap)
Helyszín: 
Botfa (Zalaegerszeg) Erdődy-Hüvös kastély

Program és jelentkezési lap lent!

Hamarosan betelnek a helyek!!!

A kastélyról:  www.botfaihaz.hu.

Útvonaltervezés 

A találkozó programja:

November 18. PÉNTEK 13:00-tól Szálláshelyek elfoglalása és regisztráció

14:00 „Megérkeztető” gyalogtúra a botfai Avas-hegyre és a Hideg-kúthoz (Kb. 6 km, 2,5 óra) Túravezető dr. Illyés Zoltán, biológus (Botfa). Rossz idő esetén: Zalaegerszeg természetvédelmi értékei előadás – dr. Illyés Zoltán A zalai szőlőhegyek botanikai kincsestára - Óvári Miklós természetvédelmi szakértő (Zalaegerszeg)

17:30 Rendhagyó ismerkedés Lázár Péter drámatanár vezetésével

18:30 Vacsora

19:30 Gyümölcsész Mozi – a hagyományoktól eltérően most „szakmai” kisfilmekből szemezgetünk Zaja Péter segítségével

November 19. SZOMBAT Reggeli (batyus)

8:30 Köszöntő és napindító gondolatok – dr. Klein Ákos biológus és Lázár Péter, Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány (Orosztony)

8:50 Régi gyümölcsfajták azonosítása genetikai vizsgálattal – Zicska Szilárd gyümölcsész (Töröcske)

9:40 A fajtaválasztás kérdései az alkalmazkodó gyümölcsészetben -Bicskei Deján kertészmérnök (Döbröce)

10:35 Szünet

10:50 Szőlőtermesztés polikultúrában (együttműködésekre építés) – dr. Kovács Barnabás szaktanácsadó, Szőlészeti és Borászati Intézet (Keszthely)

11.40 Kiselőadások (Saját kertek, tapasztalatok, megfigyelések, fejlesztések bemutatása. Bejelentkezés a regisztrációs lapon)

12:30 Ebédszünet

14:30 Hackathon: Egy hatékony közösségi tervezési módszer bemutatása - Boda Kitti közösségfejlesztő (Budapest)

15:10 Hol tart most a Kárpát-medencei Gyümölcsészeti Hálózat (Helyzetelemzés történeti visszatekintéssel) – Lantos Tamás gyümölcsész (Markóc) és Zaja Péter gyümölcsész (Visnyeszéplak)

15:50 Csoportalakítás a közös tervezéshez

16:00 Szünet

16:15 Közös tervezés 3 csoportban, 3 fontos témában, facilitátorok segítségével.

18:00 A tervezések eredményeinek megosztása, javaslatok, vállalások.

18.30 Vacsora

19:30 Gyümölcs- és ecetkóstoló. Bevezetésként a gyümölcsecetről Kovács Gyula osztja meg sokéves tapasztalatait és gondolatait.

November 20. VASÁRNAP Reggeli (batyus)

08:30 Napindítás, visszajelzések az előző napról, a délelőtti fórum témáinak kiválasztása

09:00 Kiselőadások

10:10 Szünet

10:30 Gyümölcsész fórum, közös döntések, vállalások

12:30 Zárás: értékelés, visszajelzések

13:00 Ebéd

14:00 Kirándulás Orosztonyba a Baglyok és Emberek Fenntarthatósági Központba, ünnepi torta a legkitartóbbaknak (Utazás Botfáról telekocsikkal, 40 km a Kis-Balaton irányába)

16:00 Hazautazás

Fontos tudnivalók

A találkozó helyszíne a botfai Erdődy-Hüvös kastély. A szállás, étkezés és a beltéri programok is ugyanezen a helyszínen lesznek.

Jelentkezni a regisztrációs lap kitöltésével lehet: https://forms.gle/SrQW37XZstaR7Ufc7

Jelentkezési határidő: november 13.

Étkezés: A reggelit – a hagyományokhoz híven - batyusra terveztük, vacsorát és ebédet két-két féle melegételből („normál” és húsmentes) lehet választani. 

Szállás: 2 és 3 fős szobák állnak rendelkezésre. Kérjük, hogy aki nem érzi kényelmetlennek, hozzon saját ágyneműt, vagy hálózsákot, mert ezzel csökkenteni tudjuk a szállás költségeit!  Utazás: Telekocsik szervezéséhez segítséget nyújtunk. Az autóbusszal vagy vonattal érkezőknek segítünk abban, a pályaudvarokról eljussanak Botfára, és ez természetesen a visszautazásra is vonatkozik. 

Költségek: Mint oly sok régebbi találkozónk esetén, most sincs célzott pályázati támogatás a rendezvényhez, de a hálózati munkában részt vevő civil szervezetek (eddig az Ormánság Alapítvány és a GYBA) támogatása, valamint a regisztrációs díj lehetővé teszi, hogy enyhítsük a résztvevők anyagi terheit, különös tekintettel a távolról érkezőkre. o Regisztrációs díj 2000 Ft/fő, amely előre fizetendő átutalással a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány számlaszámára (MagNet Bank 16200106- 11658724), vagy csekken az alapítvány címére (8744 Orosztony, Temesvári u.8.) Kérjük, hogy a közleményben mindkét esetben „adomány” szerepeljen. o

A szállás – a támogatásoknak köszönhetően – péntekre és szombatra ingyenes. A szálláslehetőség csütörtökre és vasárnapra is adott, de ezt önköltséges alapon lehet igénybe venni (5.000 Ft/éj/fő). o A meleg étkezés önköltséges és a helyszínen fizetendő (2.000 Ft/adag.) Az igényt a regisztrációs lapon kérjük jelölni. 

Az 50 km-nél távolabbról érkezők útiköltségéhez a beérkező támogatások mértékéig szeretnénk hozzájárulni. 

Extrák

o Piactér: Saját termékek (szaporítóanyagok, élelmiszerek, kiadványok,…) csere-beréjéhez, adás-vételéhez a találkozó idejére külön teret biztosítunk és bátorítunk minden résztvevőt, hogy éljen a lehetőséggel.

o Kiselőadások: Az előző két találkozón nagy sikere volt azoknak a 10-15 perces kiselőadásoknak , amelyek lehetőséget adtak a résztvevőknek arra, hogy formális keretek között is megoszthassák tudásokat, tapasztalatukat, kutatási eredményeiket, fejlesztéseiket.

Szeretnénk folytatni ezt a jó kezdeményezést, és kérjük, hogy aki szeretne élni ezzel a lehetőséggel, az jelezze a regisztrációs lapon

További információ: Lázár Péter, +36306459905 vagy holdbeli@gmail.com