Keresés
Friss hozzászólások
Támogatónk

Munkánkat segíti a "Vidékfejlesztők Fóruma – országos civil hálózat a fenntartható fejlődésért" című projekt (PTKF/1639/2012), melyet a Vidékfejlesztési Minisztérium támogat.

Nemzetközi szénacsináló fesztivál Gyimesbükkben

Időpont: 
vasárnap, augusztus 19, 2012 (Egész nap) - vasárnap, augusztus 26, 2012 (Egész nap)
Helyszín: 
Gyimesbükk, Áldomáspataka

Időpont: 2012. augusztus 19‐26.

Helyszín: Gyimesbükk, Áldomáspataka (Ghimeş‐Făget, Aldămaş a térképen).
Szervező: Sárig Attila
Partner: Pogány‐havas Kistérségi Társulás
Támogatók: Barbara Knowles Alap, ENSZ Környezetvédelmi Alapjának Kis Pályázatok Programja, és a Naturvernforbundet i Buskerud szervezet Norvégiából

Bevezető

Amint az elmúlt évek tapasztalatai igazolják a Gyimes völgyén élő csángók olyan tudás birtokosai, amely egész Európa számára kivételes érték.

Az ős csángók, mivelhogy egy vadonba érkeztek, és egy, a világtól elzárt völgyben kellett megéljenek, emiatt egy sajátos természetközeli életmódot és tájhasználatot alakítottak ki.

Életbenmaradásuk egyik legfontosabb tevékenysége a szénacsinálás, ugyanis fő életforrásuk az állattartás volt. Munkájukkal néhány évszázad alatt a világ legfajgazdagabb hegyi kaszálóit alakították ki a Gyimes völgyén.

A 2012 augusztusára tervezett szénacsináló fesztivál ebbe a tájformáló és természettisztelő életformába szeretnénk bevezetni a résztvevőket.

A résztvevőknek felszolgált ételek majdnem teljes egészében „több mint bio” ételek, ugyanis a hozzávalókat a Sárig család a saját gazdaságában termeli meg a csángó hagyományok szerint. Az ételek előállításakor az állati és emberi munkaerőt használják legtöbbet, szinte teljes egészében kizárva a gépi munkát. Reméljük, mindezek együtt elég okot szolgáltatnak, hogy résztvevőink örömmel legyenek itt „Csángliában”egy teljes hetet!

A fesztivál keretében a résztvevők hozzájárulhatnak ennek a meseszép tájnak a fennmaradásához, hisz ezek a hegyoldalak főként a szénacsinálásnak köszönhetően váltak ilyen varázslatossá. A résztvevők az esemény hét napja alatt egyúttal személyes betekintést nyerhetnek a csángók világába, életformájába.

Mindenkit nagy szeretettel várunk!

Tervezett program

Augusztus 21., vasárnapestefelé gyülekező az Áldomás Panziónál Gyimesbükkön, köszöntő és vacsora.

Augusztus 22., hétfőreggel 6‐tól kaszálás, 9‐kor reggeli, 10‐től kaszálás, 13‐16 óra között ebéd és szieszta, 16‐17 óra között kaszálás, 18 órától vacsora.

Augusztus 23., kedd8‐kor reggeli, 9‐13 óra között szerszámkészítés Viktor bácsinál, 13‐15 óra között ebéd és szieszta, 15‐19 óra között kaszáló verseny, 19‐től vacsora.

Augusztus 24., szerda8‐kor reggeli, 9‐től forgatás, 13‐tól ebéd, 14‐től takarás/buglyarakás, 19‐től vacsora.

Augusztus 25., csütörtök6‐kor ébresztő, 7‐től sajtkészítés a kalibánál, 9‐től reggeli (friss sajt és orda), 10‐ től gombászás, 13‐tól ebéd, 18‐tól vacsora, 19‐től a vendégek otthonról hozott bemutatóinak megtekintése.

Augusztus 26., péntek7‐től buglyavontatás, 9‐től reggeli, 10‐től buglyából rakáskészítés, 13‐tól ebéd és igény szerint lovaglás, 15‐től folytatódik a rakáskészítés, 19‐től vacsora.

Augusztus 27., szombat: 8‐tól reggeli, kirándulás a Bilibók tetőre vagy a Pogány‐havas kistérségbe. Szép idő esetén bográcsos ebéd. 19 órára visszatérés Áldomáspatakára, vacsora, utána pedig néptánc.

Augusztus 28., vasárnap: 8‐tól reggeli, majd búcsúzás és hazautazás.

A program az időjárás függvényében változhat!

Részvételi díj: 35 EUR/fő/nap a régi EU‐s tagállamokból jelentkezőknek illetve 30 EUR/fő/nap az új EU tagállamokból érkezőknek. A díj tartalmazza a szállást, bőséges reggelit, ebédet, vacsorát, és a programokon való részvételt.

A résztvevők száma korlátozott, maximum 30 fő. Jelentkezés legkésőbb 2012. augusztus 10‐ig. Helyfoglalás esetén kérjük 15 EUR‐t előlegként kifizetni.

A regisztrációval vagy további részletekkel kapcsolatban forduljon bizalommal Sárig Attilához (contact@aldomas.ro) vagy Biró Róberthez (biro.robert@poganyhavas.ro).

Látogassanak el honlapjainkra is, amelyeken keresztül még részletesebb betekintést nyerhetnek a természetvédelemmel és mezőgazdasággal kapcsolatos tevékenységeinkről.
Pogány‐havas Kistérségi Társulás: www.poganyhavas.hu
Kaszálóvédelmi projekt: www.mountainhaymeadows.eu

Barbara Knowles Alap: www.treasuresoftransylvania.org 

Hirdetések, kérdések
( 2012-05-30 21:09 )
( 2012-05-30 15:08 )
Bejelentkezés
Navigáció