Keresés
Friss hozzászólások
Támogatónk

Munkánkat segíti a "Vidékfejlesztők Fóruma – országos civil hálózat a fenntartható fejlődésért" című projekt (PTKF/1639/2012), melyet a Vidékfejlesztési Minisztérium támogat.

Oszkói gyümölcsészet

Oszkói gyümölcsészet

 

Oszkóban, a szőlőhegyen nagyon sok öreg gyümölcsfa található, illetve mellettük a Tündérkert ültetés eredményeképpen már jónéhány őshonos, de fiatal fa is növöget, sőt már több termőre is fordult közülük.

Ezekkel a gyümölcsfákkal, és gyümölcsfeldolgozással is foglalkozik sok más tevékenysége mellett a Hegypásztor Kör, ebben a kicsiny vasi faluban. Így kapcsolódtunk a Gyümölcsészháló programjához, melynek része volt a tanfolyam, melynek helyet adtunk.

2016 februárjában, a hónap minden hétvégéjén Oszkóban, a Hegypásztor Kör Közösségi Házában találkoztak az alkalmazkodó gyümölcsészet iránt érdeklődők. Nagyon lelkes, a témában mindenre kíváncsi csoport jött össze, különféle szakterületen dolgozó, de mégis egy érdeklődésű emberekből.

Az előadások és a gyakorlati alkalmak sok-sok gondolatot felvetettek a hallgatóságban, általában saját eddigi tapasztalataikra építve tették fel kérdéseiket, hogy a válaszként kapott segítséget hasznosítani tudják a későbbiekben.

Így a talaj szerkezete és annak megfelelő gondozása, a zöldséges kialakítása, a fűszer és gyógynövények telepítése és felhasználása, a méhek és a gyümölcsösben kívánatos madarak, a szántóföldek művelése, a felszín alatti vízkészletek és még sok érdekes téma hangzott el.

A gyakorlati részek pedig a gyümölcsfa oltását, az ehhez kapcsolódó oltóvessző gyűjtést, a gyümölcsfák gondozását, illetve a helyi sajátosságot, a zsúp készítését mutatták be, melyekből különösen az oltásnak nagy sikere volt. Mindenki egy vagy több saját oltású fácskával térhetett haza.

Az előadások tapasztalatait összegezve úgy éreztük, hogy még rengeteg kérdés, téma belefért volna a keretekbe, ha több idő lehetett volna az egész tanfolyamra. A résztvevők kérték, hogy további gyakorlattal összekötött metszést bemutató-oktató alkalom is legyen.

Mivel a családi nap még hátra van, szeretnénk erre az alkalomra, április 2-ára, szombatra érdekes programokat szervezni a gyümölcsészet témakörében, melyre várjuk a tanfolyam résztvevőit és minden érdeklődőt!

Hirdetések, kérdések
( 2012-05-30 20:09 )
( 2012-05-30 14:08 )
Bejelentkezés
Navigáció