“A történelem során gyümölcsoltó-gallyak és szőlővesszők igen nagy és állandó vándorlásban voltak, különösen magyarországi oltógallyak voltak keresettek, nagy ajándéknak számítottak, királyi udvarok küldözgették .” Andrásfalvy Bertalan
“A történelem során gyümölcsoltó-gallyak és szőlővesszők igen nagy és állandó vándorlásban voltak, különösen magyarországi oltógallyak voltak keresettek, nagy ajándéknak számítottak, királyi udvarok küldözgették .” Andrásfalvy Bertalan
Tanuljon meg lekvárt főzni és aszalni!
"Hagyományos lekvárfõzés és aszalás a szatmári szilva hazájában" címmel szeptember 7-8-án és október 5-6-án képzést tart a Helyipiac.hu Egyesület Panyolán, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat támogatásával.
A projekt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Elnökségének értékelése és javaslata alapján, az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában, a Nemzeti Vidékfejlesztési Program Irányító Hatóságának jóváhagyásával valósul meg.
Az ismeretátadás elméleti és gyakorlati tapasztalatok oktatásával történik. Részletes programja az alábbiakban olvasható.
1. alkalom - Lekvárfőzés
1. nap: elméleti képzés: 2012. szeptember 7. Panyola, Szombathelyi u. 23.
- a gyümölcsészet és a lekvárfőzés hagyománya, szerepe Szatmárban és az ország más tájain;
- hagyományos fajtáink és előfordulásuk a környéken;
- a fák ápolásának alapjai a jó termés érdekében;
- a lekvárfőzéshez használható gyümölcsök (fajták, érettségi fok stb.);
- a szedés ideje és módja;
- a gyümölcsök tisztítása;
- a lekvárfőzés eszközei (hagyományos és modernizált);
- a lekvárfőzés módszere;
- a lekvárkészítés beruházási igényei;
- értékesítési alapismeretek;
- értékesítéssel foglalkozó cégek, szervezetek a környéken;
- kapcsolódási lehetőségek a Szatmári ízek Háza Szociális Szövetkezet munkájához.
2. nap: gyakorlat: 2012. szeptember 8. Panyola, Szombathelyi u. 23.
Egész napos, hagyományos lekvárfőzés.
2. alkalom - Aszalás
1. nap: elméleti képzés: 2012. október 5. Panyola, Szombathelyi u. 23.
- a gyümölcsészet és az aszalás hagyománya, szerepe Szatmárban és az ország más tájain;
- hagyományos fajtáink és előfordulásuk a környéken;
- a fák ápolásának alapjai a jó termés érdekében;
- az aszaláshoz használható gyümölcsök (fajták, érettségi fok stb.);
- a szedés ideje és módja;
- a gyümölcsök tisztítása;
- az aszalás eszközei {hagyományos és modernizált);
- az aszalás módszerei;
- az aszalás beruházási igényei;
- értékesítési alapismeretek;
- értékesítéssel foglalkozó cégek, szervezetek a környéken;
- kapcsolódási lehetőségek a Szatmári ízek Háza Szociális Szövetkezet munkájához.
2. nap: gyakorlat: 2012. október 6. Panyola, Szombathelyi u. 23.
A Szociális Szövetkezetnél részt vesz a csoport egy aszaláson, ezt követően megtekintenek egy manufakturális lekvárfőző üzemet.
A képzésre jelentkezni a muhari@panyola.hu címen lehet. Jelentkezéseket a beérkezés sorrendjében, korlátozott számban tudunk fogadni!
Részletes program letölthető: itt
Az első, szeptemberi képzés fotóit itt megnézheti: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.404575352930084.104054.283580128362941&type=1