Tradicionális rózsák - Erdős Katalin előadása

Időpont: 
szombat, január 28, 2023 (Egész nap)
Helyszín: 
Somogyapáti-Dióspusztá

Kedves Zselici Tündérkertesek!
Kedves Gyümölcsbarátok!
Tisztelt Érdeklődők!

 


A botanikai festészet Rafaellója, Pierre-Joseph Redouté (1759 1840)  régirózsákat ábrázoló képével egyrészt boldog, rózsás  és  gyümölcsöző  új  évet  kívánunk minden kedves tündérkertes társunknak, gyümölcsbarátnak és érdeklődőnek, másrészt pedig szeretettel nyújtjuk át az alábbi meghívót a Zselici Tündérkertek idei első összejövetelére.


A kedves érdeklődőket 2023. január 28-án, szombaton délelőtt 10 órára várjuk Somogyapáti-Dióspusztára, régi, meghitt "otthonunkba", a kultúrházba, ahol Erdős Katalin, kedves tagtársunk rózsákról, régirózsákról szóló vetítettképes előadását hallgathatjuk meg.
(Kis Péter Polgármester Úrnak ezúton is köszönjük a helyszín rendelkezésünkre bocsátását - és egyéb sokoldalú támogatását!)

Előadónk - kérésemre - az alábbi mondatokat küldte bemutatkozásképpen:

"Erdős Katalin Budapesten született, és igazi aszfalt-gyerekként nőtt volna fel, ha szülei, még születése előtt, nem vásárolnak egy telket - akkor éppen aktív gyümölcsöst - egy városközeli faluban. Ennek köszönhetően telkes-gyerekként felnőve nagyon megszerette a rózsákat. Azonban az élet úgy hozta, hogy évtizedeken át ez plátói szerelem maradt.
Tanulmányai (az ELTE Bölcsészkarán szerzett diplomát) egészen másfelé vitték az életét, évtizedeken át "hivatalnok" volt a kultúra, és a felsőoktatás-szervezés különböző területein. Arról álmodott, hogy majd ha nyugdíjas lesz, akkor vidékre fog költözni és sok-sok rózsát fog nevelni.
Az évtizedek múltak és a nyugdíjkorhatár egyre emelkedett, ami egyre távolibb és egyre bizonytalanabb jövőbe tolta ennek megvalósítását, mígnem egy szép napon gondolt egy merészet és nagyot és otthagyva a várost, előre hozta a nyugdíjas korát. 2016-ban Olaszba költözött, ahol egy meglehetősen elhanyagolt kertben elkezdte megteremteni leendő kertjét."

Szemtanúként hozzá kell fűznöm:  csodálatos  kertet, színpompás, különleges fajtákban bővelkedő,  értő  kézzel  és  szemmel összeválogatott, párját ritkító rózsakertet teremtett itt Kati! De az egész kertje is gyönyörűen illeszkedik az olaszi dimbes-dombos tájba.
Tavaly nyári ottjártunkkor éppen a kerti szarkalábak kék színű tengere nyújtott felejthetetlen élményt, ahogyan a csatolt, impresszionista stílusra hangolt fényképek is mutatják. De hallgassuk meg majd Katit január 28-án!


Az év első - hagyományaink szerint újra batyus (alkalomhoz illően - khm. -  rózsás  süti? rózsaszörp? csipkelekváros linzer? ... csak úgy eszembe jutott ...) - összejövetelén egy kis időt az egész évi programunk közös összeállításának is szeretnénk szentelni, így örömmel fogadjuk az ötleteket, javaslatokat!

A  részvételi  szándék jelzése - a pomona@t-online.hu címre vagy a +36 30 4911955 telefonszámra - megkönnyíti  a  szervezést, így előre köszönjük!Csapatunk nyitott, az újabb alkalmainkra is szeretettel és tisztelettel
várjuk a kedves régebbi és újabb érdeklődőket!


Gyümölcsbaráti üdvözlettel a Zselici Tündérkertek többi résztvevőjének a
nevében is:

Kustos Irma

Gyümölcsoltó Alapítvány

Virágóra Alapítvány

Somogyapáti Önkormányzata

Somogyviszló Önkormányzata